Focus on blond-haired woman in stripped apron standing at kitchen counter and cooking food for dinner

Made in Poland. Które lokalne produkty jeść, by mieć zdrowe i piękne włosy?

12 marca, 2020 

Treść artykułu
    Add a header to begin generating the table of contents

    Jesteśmy zarzucani informacjami i poradami na temat zdrowego żywienia. To samo dotyczy pielęgnacji włosów i suplementacji. Często są to globalne trendy i modne produkty, którymi żywią się celebryci. Superfoods opanowały Europę i Stany Zjednoczone, a jagody acai stały się bardziej popularne w Polsce niż porzeczki lub borówki. Czy należy sprowadzać olej kokosowy lub kurkumę z drugiego końca świata, jeśli mamy dostępne lokalne i sezonowe produkty? Czy warto je kupować? I które najbardziej pomagają w problemach z włosami?

    Pełne ziarno z polskich zbóż najlepszą kuracją na zniszczone włosy

    Pełne ziarna i otręby zawierają dużo witamin z grupy B, które regenerują zniszczone słońcem i modelowaniem włosy oraz wspomagają wzrost nowych włosów. Zawarty w nich krzem jeszcze bardziej je wzmacnia. Pszenica jedzona regularnie uzupełnia niedobór witamin, czego skutkiem są bardziej elastyczne i zdrowe włosy. Nasiona lnu (czyli siemię lniane) to ważne źródło witaminy E, która zapobiega łamliwości włosów.

    Kasza zamiast ryżu – zdrowe składniki odżywcze na pomoc twoim włosom

    Kasza gryczana i jaglana to źródła białka, które odbudowuje zniszczone włosy i je wzmacnia. Stają się przez to bardziej błyszczące i silne. Witaminy z grupy B regenerują włosy i nadają im połysku. Kasza gryczana zawiera również cynk, który reguluje sebum i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu skóry głowy. Brak cynku i miedzi w diecie pozbawia włosy blasku. Kasza jaglana jest bogata w żelazo, na którego niedobór cierpi wiele kobiet. Krzem, którego brak prowadzi do wypadania włosów, warto uzupełniać porcjami kaszy jęczmiennej. Ważne jest, by nie przegotować kaszy, ponieważ wtedy traci cenne wartości odżywcze. Należy gotować ją krótko (10 do 15 minut) w niewielkiej ilości wody.

    Owoce sezonowe – kuracja witaminowa na wypadające włosy

    Morele i brzoskwinie zawierają witaminy A i E. Są one ważne, aby włosy były zdrowe i silne. Niedobór witamin objawia się suchymi i łamliwymi włosami. Witaminy te występują również w wiśniach. Wiele antyoksydantów znajduje się w owocach lasu, czyli jagodach, borówkach, porzeczkach, malinach i jeżynach. Sezonowe owoce powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Poskutkuje to nie tylko zdrowymi włosami, ale również piękną skórą i dobrym samopoczuciem.

    Assortment food sources of vitamin E. Healthy products

    Miód z polskich pasiek jako naturalne lekarstwo na włosy

    Miód to naturalne lekarstwo, które stosowały nasze babcie. Sprawdza się nie tylko na przeziębienie, ale również jako maseczka na skórę i włosy. Działa jak odżywka – nawilża, regeneruje i nabłyszcza. Włosy stają się wtedy lśniące, gładkie i miękkie. Dzięki składnikom odżywczym miód wspomaga wzrost włosów. Można dodawać go np. do herbaty, jednak nie do bardzo gorącej wody. Przy wysokich temperaturach miód traci swoje cenne właściwości. Maseczka z miodu i soku z cytryny wzmacnia i intensywnie odżywia włosy. Należy jednak uważać na nakładanie miodu bezpośrednio, ponieważ łatwo rozjaśnia pasma włosów. W Polsce produkuje się wiele różnych gatunków miodu, m.in. nektarowe i spadziowe. Mają różne konsystencje i rodzaje, a ich wybór zależy od własnych upodobań. Najbardziej popularne są: miód lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany i wielokwiatowy. Mają różne zastosowania i nie jest określone, który z nich jest najzdrowszy.

    Nie tylko karp – jakie ryby jeść, by odżywić włosy od wewnątrz?

    Pełnowartościowe białko obecne w rybach i mięsie stanowi ważny budulec dla struktury włosa (czyli keratyny). Niedobór białka w codziennej diecie prowadzi do łamliwości włosów, a nawet łysienia. Wielonasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) sprawiają, że włosy są błyszczące i elastyczne. Możemy znaleźć je w rybach słodkowodnych (szczupak, sum, pstrąg) oraz dorszu i karpiu. Ryby to kolejne źródło najważniejszych dla zdrowych włosów witamin: A i witamin z grupy B. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy śledź. Poza tym regularne spożycie ryb dostarczy naszemu organizmowi ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, wapń, potas i magnez.

    Leave a Comment

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *